8 Dec 2007

Mikulas - Sveti Nikola - Advent

Ani sme si nemysleli, že kým príde december, už budeme natoľko zanepráydnení, že si budeme musieť vyberať medzi programami. Ale prišlo to. Na Novom zélande totiž december a január sú bláznivým obdobím. Na jednej strane je to totiž dovolenkové obdobie (niečo ako u nás doma júl a august), čo je vzhľadom na počasie pochopiteľné. Na druhej strane je to aj koniec roka, keď sa všetko v práci doťahuje, takže sú všetci pod stresom. Na tretej strane (haha, také asi nie je) je to obdobie sviatkov, a to nemyslím iba na Vianoce a Nový rok, ale taktiež na nehorázne množstvo narodenín, čo sa teraz oslavuje. Je to zaujímavé. Takže ideme z party na party. Navyše následkom našej multinacionalite by sme v podstate mali navštevovať toľko akcií, že sme to už vzdali. Maďarský Mikuláš, nácviky na vianočný program; česko-slovenský Mikuláš, skupinka mám a detí; vianočná akcia mojej školy, Toninej škôlky, narodeniny - a pritom nespomínam všetky narodky a pikniky na pláži, kam nás volajú priatelia. Proste nestíhame vyberať medzi nimi... Ale sa nesťažujeme. Po toľkých mesiacoch hluchího obdobia, je to celkom príjemná zmena.

Včera sme napríklad boli pozvaní na Vianočnú party pre zahraničných študentov, ktorí majú deti. Zišli sme sa tam v dosť hojnom počte, a vyzerali ako taká dúha. Toľko jazykov tam bolo počúť, až sa nám zdalo, že sme v Babeli. Pravdu povediac kiwiovia tentokrát prekonali naše očakávania a pripravili bohatý program, množstvo jedla, darčeky a Mikuláša (vedúci úradu pre zahraničných študentov, je to akýsi pastoračný pracovník. pomáha s kadečím, čo nám robí tažkosti - od kúpy auta po zháňanie vhodného bývania). Bolo úplne komické, ako sa kiwiovia snažili vysloviť mená detí z rôznych krajín. Naše sa ešte dali, ale čím to bolo bližšie Ázie či Afriky, tým to bolo horšie. :) Fotky nájdete na picase. Dnes k nám príde Tonin priateľ Leo s rodinou (francúzsko-poľskou), tak sa už vopred tešíme. Zas bude Babel, ale už sa to stáva našim životným štýlom.

Mivel eljött ádvent ideje, számunkra még mindig meglepő módon, eljött a társasági élet ideje is. Az évszakok felfordulása ugyanis itt a jóidőt hozza Karácsony idejére. S ezzel egyetemben jön ugye a szabadságolások és minden egyéb társasági program tobzódása is, pl. a születésnapok, piknik a tengerparton, grillpartyk és egyebek. Mivel eleve három kultúrához tartozunk, ha nem számítjuk a kiwi programokat, akkor is már lassan szelektálnunk kellett a meghívások között. Nekem mondjuk fáj a szívem, de sajnos nem tudunk mindenhol ott lenni. Dehát ez van.

Tegnap példának okáért az egyetemi karácsonyi partin votunk, ahol is a gyermekes külföldi (többnyire doktori) diákok ünnepeltek közösen - bár a muzulmán és minden egyéb vallásúak ilyet otthon valószínúleg nemigen tartanak. Dehát oda se neki. (Nekünk) A lényeg az együttlét és (a gyerekeknek) az ajándék volt. Egyébként elég komikus volt hallgatni a kiwiket, ahogy igyekeznek kimondani a sok kimondhatatlan nevet az ajándékozásnál. Meg kell hagyni, ezúttal nagyon kitettek magukért. Felülmúlták minden elvárásunkat. A képek a picasan vannak, akit érdekel katiincson oda. Ma is folytatjuk a bábeli zűrzavart, merthogy jön Leo és családja (Toni barátja a volt oviból, a kis francia...). Úgy néz ki, ez itt már életstílusunk lesz.

Evo, prijatelji. Advent i Božić su došli. A s njima i programi i gužva. Za nas je to zapravo nešto jako egzotično, jer kod kuće za vrijeme Božića se fokusiramo više na obitelj, više smo i kod kuće (možda i zbog zime). Ali ovdje sada je ljeto, došlo je vrijeme godišnjih odmora, piknika na plaži, roštiljanja - a usput i Božića. Ovdje zapravo nema takvog Božića, kao što smo slavili u Europi. Tu se sve više-manje svodi na kupovinu i prijatelje. Svi se nekud žure, svi moraju jako dobro planirati (i nekoliko tjedana unaprijed), da stignu svih obići. Ludnica. Ali šta ćemo. Moramo se naviknuti. Zapravo i mi imamo već i previše programa. Dobro. To je i zbog naše multikulturnosti (ovu rijeć sam sada izmislila, nemam pojma kako se to kaže hrvatski). Da skratim priču, imamo Mađare i njihove aktivnosti, gdje u zadnje vrijeme neidemo baš, onda imamo Slovake i Čehe, koji nam možda najviše odgovaraju zbog jezika, pa imamo jako dobre prijatelje Hrvate, s njima svakako hoćemo provesti vrijeme. Pa onda su prijatelji iz Brazila, Francuzi iz vrtića, iz crkve, moje škole, parti u vrtiću itd. Čisti Babel.

Jučer smo naprimjer bili na Božičnoj "večeri" na faksu, koji su organizirali za one studente iz inozemstva, koji imaju djecu. Došao je i sv. Nikola, djeca su dobila darove, pjevali smo, jeli smo, bilo nam je dobro. Najsmiješnije nam je bilo kad su kiwiji zvali djecu iz cijelog svijeta, da preuzmu darove. Nikako im to nije išlo, pogotovo kad je došlo do djece iz Afrike ili Azije. :) Babel. Slike su na picasi, ako vas zanimaju, pogledajte ih.

Svima želimo blagoslov u razdoblju adventu.
Ádvent idejére mindenkinek áldást és békességet kivánunk.
V období adventu všetkým želáme pokoj a požehnanie.

7 comments:

kukucky said...

Ahojte Kopasi, je prijemne mat vela roznych ludi okolo seba. Myslim, ze to cloveku rozsiruje obzory. Jaro robi so samymi Irmi, ale ja mam v praci tiez mix.. Brazilia, Peru, Argentina, Holandsko, Taliansko, Spanielsko. A odkedy sme tu, musim povedat, ze sme sa vacsinou stretavali s inymi ako Irmi. Mali sme taku multinarodnu partiu, ale uz sa tolko nestretavame, lebo 4 z nich uz su fuc. Ale musim povedat, ze viac ma laka stretavat sa so zahranicnymi ako s Irmi. Ani neviem preco. Mozno je to iba tym, ze v robote stretavam samych ludi z inych krajin, ktori su fajn a ked su tam nejaki Iri, tak mi na nich vecne nieco vadi.. no hlavne ta anglictina hehe. Ale tak niektori su aj zlati. Hlavne v zhromku. Tak sme sa nejako rozkecali, este hodim otazku do plena: Kedy sa chystate na stary kontinent?

Gabi said...

kde vam mozeme poslat cislo nasho uctu??? ;)
Inak Samir pojde asi sam buduce leto - mozno v juli. Co vzhladom na najcerstvejsie info od vas..mozno bude aj dobre. Apon co-to pofoti ;)

kukucky said...

Hm.. to sa chysta fotit do Irska? ;)

Gabi said...

vsak po precestovani polky sveta co mu je skoknut aj tam? :o)

Gabi said...

teda skoknut je po chorvatsky, ale asi si to pochopila, ;)

Anonymous said...

naucil vela

Anonymous said...

zasto ne:)