11 May 2008

Bryndza

Nasledujuci clanok som nasla na nete v spojitosti s nasou navstevou. Bol u nas Jakub, Samirov kolega z Liberca (!). Dobre sme si pokecali, vypoculi si lubozvucnu cestinu, a zaspominali si na bryndzove halusky v Bratislave (este raz dakujeme Lenke a Robovi!). Slovo dalo slovo a tak sme proste zistili, ze nevieme, aky je postup vyroby bryndze, ale nejako by to chcelo tu na Zelande spojazdnit. Oviec maju jak hadov :), proste to treba vyuzit. Dali sme sa do hladania postupu a pritom som nadobila na tento zaujimavy clanok - co asi potesi Samira vzhladom na jej vplyv na hladinu cholesterola.



Bryndza znižuje cholesterol

Dokázané: Bryndza znižuje cholesterolSprávny postup výroby bryndze sa začína na salaši.Tradičná salašnícka bryndza môže byť súčasťou stratégie ochrany proti viacerým civilizačným ochoreniam. Ide najmä o atopický ekzém, astmu, alergie, osteoporózu, cukrovku a dokonca aj o rakovinu či srdcovocievne choroby. Neveríte? Presvedčíme vás.Prvá klinická štúdiaOd historicky prvej klinickej štúdie bryndze, orientovanej na sledovanie jej vplyvu na hladinu cholesterolu v krvi, nás viacerí skeptickí kolegovia odrádzali. Dôvodom bol vysoký obsah tuku v bryndzi. To je síce pravda, bryndza obsahuje až 48 percent tuku v sušine, tak ako väčšina syrov. Tuk však v zrelej bryndzi probiotické baktérie z veľkej časti premenia na vhodnejšie formy.
Tridsaťčlennej skupine dobrovoľníkov, mužov a žien, väčšinou s vyššou hladinou cholesterolu, sme podávali v priebehu mája a júna 2004 denne 100 gramov bryndze. Pravidelne ju dodávala ružomberská bryndziareň. Výsledky boli vynikajúce.Zaznamenali sme štatisticky preukazný šesťpercentný pokles LDL cholesterolu v krvi po prvom mesiaci a desaťpercentný po dvoch mesiacoch.Znamená to zníženie rizika srdcovocievnych ochorení o 20 až 30 percent, keďže podľa skúseností kardiológov pokles cholesterolu o jedno percento znižuje riziko výskytu uvedených civilizačných ochorení o dve-tri percentá.Na dôvažok, bryndza znižovala aj krvný tlak a krvný cukor, a u dvoch tretín dobrovoľníkov sme dokonca zaznamenali zvýšenie dobrého (HDL) cholesterolu!Ďalšie parametre, vrátane antioxidačnej a imunostimulačnej aktivity, sme ešte nestačili vyhodnotiť.Výsledky sú také presvedčivé, že po skompletizovaní ich uverejníme nielen v domácich, ale aj v zahraničných lekárskych časopisoch.
Iné pozoruhodné účinky
Salašnícka bryndza, pripravovaná tradičným spôsobom, patrí medzi výnimočné a veľmi zdravé potraviny, vznikajúce činnosťou mliečnych baktérií. V grame bryndze je až jedna miliarda užitočných mikroorganizmov, najmä mliečnych baktérií, čo v porovnaní s jogurtom predstavuje až tisícnásobok.Počtom a širokým spektrom mikroorganizmov zloženým z viac ako dvadsiatich druhov mliečnych baktérií a kvasiniek sa bryndza prinajmenšom vyrovná kaukazskému kefíru, ktorý sa v niektorých regiónoch sveta považuje za elixír dlhovekosti.
Tajomstvo probiotickej bomby
V čom spočíva tajomstvo tradične vyrábanej bryndze? Množstvo užitočných mikroorganizmov pomáha udržiavať rovnováhu v zostave baktérií v zložitom ekosystéme hrubého čreva. Kolonizácia čreva baktériami je tiež podmienkou dozrievania imunitného systému. Rôzne zložky bakteriálnych buniek, najmä antigény a lipopolysacharidová povrchová vrstva, majú mohutné aktivačné účinky na bunky imunitného systému.
Prehnaná hygiena moderného životného štýlu však už od raného detstva zabraňuje, aby črevo osídlili baktérie a aby tak imunitný systém dozrel spôsobom vymodelovaným v evolúcii. Imunitný systém má totiž úžitok z kontaktu s mikróbmi zo špinavých rúk a z pôvodného životného prostredia. Bryndza ako probiotická bomba môže tento výpadok nahradiť.Mliečne baktérie tiež zvyšujú vstrebávanie vápnika a iných minerálov v hrubom čreve, čím sa vysvetľuje ochranné spolupôsobenie bryndze proti rednutiu kostí (osteoporóze) a proti rakovine hrubého čreva.


2 comments:

Anonymous said...

Gabókám, nagyon boldog szülinapot kívánok, egész nap rád gondoltam és arra a napra, amikor nagyon örültünk jöttödnek. Puszi Anya.

Anonymous said...

No to je celkom dobre. Je to dobre aj na exemy? To som este nepocula. Tak zacnem viac konzumovat nasu milu bryndzicku. Asi by ste mali zacat na NZ podnikat - chov ovce, vyroba bryndze, obziva ako vysita pre vas (hlavne Gabi, ked bude mat Ph.D.)
Lenka