21 May 2008

Škola

Už dávnejšie sa chystám napýsať o Tonikinej škole.
Na Novom zélande deti začínajú školu v deň svojich 5. narodenín. Áno, je to trochu divné, ale tak to je. Školský rok je rozdelený na 4 štvrťroky, každá trvá približne 10 týždňov. Tým sa v podstate podelia aj projekty, témy jednotlivých štvrťrokov, takže nemajú ten náš klasický celoročný učebný plán.
Dieťa pred začatím školy príde na niekoľko návštev. Niekde trikrát, v našom prípade iba dvakrát (s tým, že sme už boli na jednej návšteve, kde nám ukázali celú školu, čo ako funguje, aké sú pravidlá a spoznali sme aj Toninu učiteľku). Systém školstva je na Zélande asi nasledovný: Primary school predstavuje prvých 6 rokov, potom sa ide do Intermediate na dva roky, a potom nasleduje High School al. College. Školy sa v podstate navštevujú podľa zón, teda podľa bydliska. Ale keďže popri štátnych sú aj privátne a sčasti integrované, paleta je dosť široká a výber veľký. Rozhodnúť sa môžeme podľa rôznych kritérií, napríklad každá škola má svoje vlastné ohodnotenie centrálou, tzv. ERO Report. Na palete od 1 do 10 sa daná škola ohodnotí podľa prístupu učiteľov, dosiahnutých výsledkov, spomenie sa aj etnické zloženie žiakov, proste mnohostranné hodnotenie všetkého možného.
Aby som sa teda dostala k veci. My sme si vybrali evanjelikálnu kresťanskú školu
Westminster Christian School. Poznáme rodiny, ktorých deti tam chodia, aj niekoľko zamestnancov, je to škola sčasti integrovaná do štátneho systému, čo sa odrazí aj na školnom. Hodnotenie má najvyššie, ale čo je pre nás najdôležitejšie, zameranie je jasne biblické, počet žiakov nízky, teda naša dcéra, a jej individuálne potreby, dostane oveľa viac pozornosti učiteľky, než by dostala v škole hneď za rohom.
Ako takmer každá škola, aj táto má uniformu - škótsky motív, dominuje zelená a červená. Keď sme ju preberali, Toni prekvapene (až pohoršene) pozerala na Carol (ktorá inak chodí do nášho zboru) a povedala: I don´t want this. I want a pink one! (Ja toto nechcem, ja chcem ružovú!) Koncom júna ideme na prvú dlhšiu návštevu, tak si vyskúšame aj uniformu...

1 comment:

Anonymous said...

Pozrela som si fotky aj kúsok videa z tej Tonikinej školy, vyzerá to ako tábor:-)Čiže dobre! Pamätáš na náš prvý spoločný tábor? Odpojenie hasáka (Karolínka), výsluch...Takže naber skúsenosti a potom nejaký urobíme:-)))Páááá milen