28 Oct 2008

Halloween vs. Light Party



Blíži sa Halloween a súc Anglosásmi (aspoň teda krajina), Novozélanďania vo veľkom sa všetci chystajú na Halloween. V mnohých zboroch sa však organizuje tzv. Light Party, ako kresťanská alternatíva sviatku duchov a kostier a čarodejníc.


História Halloweenu siaha do 4-3 storočia pred našim letopočtom, keď Kelti a Anglo-Saxonske kmene oslavovali 31. októbra "posledný deň leta". Boli to oslavy strachu a nepredvídateľných trikov božstiev na ľuďoch, a samozrejme krutosti druidov. Práve preto Kelti vo veľkom obetovali, aby to celé vôbec prežili. Kvôli tomu zakladali aj obrovské vatry, aby plamene odplašili zlých duchov. Duchovia mŕtvych vraj obchádzali všade okolo, preto vystrašení farmári rozkladali naokolo všelijaké dobroty, aby ich potešili a udobrili si. Z tohto sa dodnes zachovalo chodenie detí po dedine, susedoch a okolí oblečených do všelijakých hrozných šiat, predstavujúcich zlých duchov. Kričia "trick or treat", teda či chceme nejaké čary alebo radšej dáme sladkosti.


Kresťanská alternatíva pre Halloween je Light Party. Už v stredoveku sa snažila cirkev zjemniť a zmeniť na dobré tieto pohanské obyčaje (sprevádzané s obetovaním dievčat, opilstvom a okultizmom). v deviatom storočí pápež zaviedol sviatok všetkých svätých 1. novembra (odtiaľ pomenovanie Halloween = večer pred Svätým dňom). Dnešné "Oslavy svetla" vlastne chcú poskytnúť kresťanským deťom príležitosť k oslave (aby neboli ukrátené sladkostí a zábavy), ale namiesto osláv zlých duchov a čarodejníc, a pálení veľkých ohní tzv. bonfire (pôvodne "bone fire" teda oheň kde hádzali obetované panny) si zapália sviečky, rôzne svietniky z tekvice. Svetlo je symbolom Boha. Ježiš Kristus povedal: Ja som svetlo sveta. Kto mňa nasleduje, nebude chodiť vo tme, ale bude mať svetlo života. (Ján 8,12)

Ak ste plánovali oslavovať Halloween tohto roku, zvážte, či chcete robiť reklamu pohanskej verzii, alebo oslavovať Svetlo sveta, nášho Spasiteľa. Ak vás to zaujíma, na tejto stránke nájdete informácie, nápady atď.


Bliži se Halloween, a svi Anglosasi, kojima pripadaju i Novozelanđani, pripremaju se za proslavu(Halloween Party). U mnogim crkvenim zajednicama se pripremaju za tzv. Light Party, kao kršćansku alternativu praznika duhova, mrtvih i vještica.

Povijest Halloween-a seže sve do 4-3 stoljeća p.n.e. (prije Krista), kada su Kelti i Anglo-Saxonska plemena slavila 31. listopada "poslijednji dan ljeta". Bila je to proslava motivirana strahom pred "bolesnim" trikovima bogova nad ljudima, spojena sa okrutnošću druida. Upravo zbog toga su Kelti prinosili žrtve, kako bi uopće preživjeli (udobrili bogove). Vjerovali su da će paljenjem velikih vatri odagnati zle duhove, jer duhovi mrtvih su svuda okolo njih. Preplašeni seljaci su svuda uokolo ostavljali hranu, misleći da će tako kupiti njihovu naklonost. Iz tih vremena se sačuvao običaj hodanja djece od kuće do kuće, predstavljajući zle duhove. Plaše nas riječima "trick or treat" - želimo li zle čari ili ćemo dati slatkiše(može i lova).

Kršćanska alternativa je Light Party. Već u srednjem vijeku se crkva trudila promijeniti na dobro ove poganske običaje, koje je pratilo žrtvovanje djevojaka, opijanje i okultizam. U devetom stoljeću papa je uveo dan svih svetih 1. studenoga (Halloween - veče prije Svetog dana). Današnje "Proslave svijetla" žele dati kršćanskoj djeci razlog za proslavu (da ne bi bili uskraćeni za slatkise, darove i zabavu), ali umjesto slavljenja zlih duhova, vještica i paljenja velikih vatri tzv. bonfire (izvorno: bone fire = vatra u koju su bacali djevice) će zapaliti svijeće i razne svijećnjake od bundeve (tikve, buče). Svjetlo je simbol Boga. Isus Krist je rekao: "Ja sam svjetlo svijeta. Tko mene slijedi, imat će svijetlo koje daje život i nikada više neće ići po mraku." (Ivan 8,12)

Ako ste ove godine planirali slaviti Halloween, razmislite, želite li propagirati pogansku tradiciju, ili slaviti Svjetlo svijeta - našeg Spasitelja Isusa Krista. Za one koji žele znati više: www.lightparty.org

3 comments:

Anonymous said...

Som rada, že ste o tom napísali. Môžem to dať aj do Ohníka, žeeee? millen

Gabi said...

jasne, millen. Ale najskor to trocha zoslovencite, hihi.

Anonymous said...

mit kerestem, koszonom