31 Jan 2008

Dr

Mnohí sa pýtate, ako mi ide práca, tak využívam túto možnosť, aby som odpovedala všetkým dlhšie, než "dobre".
Koncom februára mi končí provizórny rok, čo je ustanovizeň sama za seba. Ide v podstate o prvý ročník doktorandského štúdia, ale tu majú tendenciu všetko nazvať honosne, všetko napúdrovať, aby to vyzeralo desne komplikované. Takže o čo ide: za prvý rok treba dosiahnuť určité veci, ako projekt disertácie (Research Proposal), prehľad odbornej literatúry (Literature Review), jednu kapitolu v uspokojivom stave (o tomto majú samozrejme všetci trochu inú predstavu), a prezentáciu na jednom doktorandskom seminári na svojej fakulte. Okrem toho treba vyplniť formulár spolu s vedúcou (-imi) práce, vedúcou fakulty, vzájomne si to prečítame a prediskutujeme, či všetci so všetkým súhlasíme, či je všetko fair a pod. Potom to pošleme na Oddelenie postgraduálneho štúdia a tam mi predĺžia (alebo nie :)) registráciu a stanem sa de facto doktorandom univerzity. Takže to ma teraz čaká. Dnes sme si prediskutovali s vedúcou, ako ďalej, vraj je so mnou spokojná a že idem do dobrého smeru.
Z predpísaných cieľov som dosiahla všetko, treba ešte doleštiť tú kapitolu, nech sa k tomu už nemusím príliš veľa vracať. Takto teda stojím, priatelia. Ďakujem za modlitby, myslite aj naďalej na nás. Ruben čoskoro začína škôlku, takže môžem pridať trochu na tempe.

# # #

Mnogi ste pitali kako mi ide studij. Večinom samo kažem "dobro", jer bi bilo doista dugo objasniti, šta i kako. Sada ću pokušati objasniti, kako to sve ide i gdje sam ja u svemu tom.

Krajem veljače mi završi provizorna godina. Je to u stvari prva godina doktorskog studija, nakon čega moramo napraviti evaluaciju i reći šta sam postignula, kuda idem i kako. Tri osobe, uključujući mene, ćemo ispuniti dugi formular i reći svoje mišljenje. Onda ćemo sjesti i pročitati šta su napisali drugi i razgovarati, objašnjati itd. Ako je sve ok, poslat ćemo istituciji za postgradualni studij sveučilišta. Oni će mi produžiti (bar se nadam) registraciju i postat ću regularnim doktorandom University of Auckland.
U prvoj godini inače treba postignuti neke ciljeve: napisati projekat disertacije, pregled stručnoj literaturi, završiti jedno poglavlje (u stvari to je već trečina disertacije). Sve ovo već imam, stvari idu po planu. Ruben će se uskoro pridružiti Toni u vrtiću, i ja ću imati puno više vremena za rad.

# # #


Sokan kérdezitek, hogy megy a suli, hol tartok. Végre rávettem magam, hogy írjak erről is.
Szóval a menetrend a következő: az első év átmeneti (Provisional Year), ezalatt kell elérni bizonyos előírt célokat. Ez többnyire a disszertáció projektjét (Research Proposal), a szakirodalom áttekintését (Literature Review), egy fejezet "kielégítő állapotban" (amit sokféleképpen lehet ugye értelmezni) és egy doktori szemináriumon való felszólalás. Ünnepélyesen kijelenthetem, hogy mindez tulajdonképpen már a tarsolyomban van, persze polírozásból sosem elég, úgyhogy az elkövetkező pár napban elszöszmötölök rajtuk még egy kicsit a biztonság kedvéért. Miután bemutatom a paksamétámat, a témavezető, a tanszékvezető és jómagam kitöltünk egy hosszú nyomtatványt, aholis mindenki kifejti, hogy látja a dolgokat, mennyire elégedett. Aztán ezt felolvassuk, hogy a másik is tudjon róla. Akinek vmi nem tetszik, megjegyezheti, vitatkozunk egy sort (persze csak "politically correct" módon), aztán aláírjuk és átküldkük a posztgraduális központba, ahol mindezek alapján meghosszabbítják a regisztrációmat (legalábbis remélem), így rendes doktorandusszá válok.
Tehát most vagyok a polírozás és vitatkozós stádium előcsarnokában. Remélhetőleg ez lezajlik február végéig és továbbléphetek.

3 comments:

Lenka said...

Gabi, to je dobry zaciatok. Gratulujem, len tak dalej. Zavidim ti, ze okrem rodiny a prace sa nemusis inemu venovat. To je priam idealny stav :)

Ivica said...

Caote, ako sa mate? Co noveho u vas?
Ja zasa "odprovadzam" dalsiu lod do Indie, momentale cez Cervene more... o 17 dni sa tesim ceste domov...

Gabi said...

Lenko, zavolaj niekedy, nech si pokecame o idealnom...

Ivica, mame sa letne, je horko, dusno, ale boli sme na Pihe, slubujem, ze nieco napisem o nej (plaz). Tak ty si vlastne garde dam tym lodiam ;) Aspon mate dobru partiu?