8 Jan 2008

Whangarei

Keďže sa prázdniny blížili ku koncu, prvý januárový týždeň sme trochu cestovali po okolí, objavovali pláže, zoznamovali sa s okolím (čo po roku bolo už práve na čase). Takže sme sa vybrali do Whangarei (vyslovuje sa s "f" na začiatku). Je to malé mestečko, stredisko severného územia Northland. Centrum sa veľmi podobalo na Wellington, ale ako sme sa dozvedeli, takmer všetky mestá majú podobné centrum - obchodíky, pasáže, pešia zóna, plno kvetov, lavíc. proste to na nás vždy pôsobí tak európsky.
Neďaleko od mesta sa nachádza aj Whangarei Falls (vodopád), ktorý sme ale nejako nenašli, našli sme však iný vodopád s parkom, kde sa nachádzajú aj stromy "kauri", ktoré kedysi pokrývali celý severný ostrov. Niektoré sú prastaré (tieto zrejme neboli tak veľmi staré), najstarší sa volá Pán lesa.
Fotky nájdete na picase, ako vždy. Pripájame však niekoľko aj tu:

# # #

Bližio se kraj ferija, pa smo odlučili malo pogledati što ima na sjeveru otoka. Planirali smo ići skroz na kraj otoka, gdje se Tasmansko more i Pacifik spajaju. Na kraju smo ostali u Whangarei-u, što je samo 16otak km od Aucklanda, ali djeci je već bilo dosta putovanja, a ja sam imala temperaturu, gripu itd. Ali bilo nam je i ovako super. Putem smo vidjeli košute, preljepe panorame, mali škotski gradić. Slike su na picasi (link desno). U Whangarei-u smo htjeli pogledati slap, ali pošto ga nismo uspjeli naći, prošetali smo u parku sa kaurima. Kauri su nekada pokrivali cijeli otok, Maori su ih koristili na izradu svojih brodova (iz jednog komada - Samir će vam kasnije bolje objasniti). Evo nešto od slika:


Whangarei


kauri park

6 comments:

Anonymous said...

závidím vám trosku,ten prekrásny park, moze to byt nádhera.pusa.mama

Anonymous said...

závidím vám trosku,ten prekrásny park, moze to byt nádhera.pusa.mama

Anonymous said...

vyzera to ako v botanickej zahrade ( :-) hihi ) Dana

Gabi said...

bolo to krasne a tiche - teda kym sme tam neprisli my s dvoma detmi. :)

Anonymous said...

BOK KOPASOVI, maloprije smo se vratili iz grada i boris nam je rekao da je samir zvao. Jedva cekamo da se cujemo. Posto je 12 sati razlike mozemo se cuti u subotu od 9 ujutro (kod vas je 9 navecer) pa kad se uspijemo cuti. ili isto tako u nedjelju ujutro 9 pa dok se ne cujemo. Jel da pakujem kofere?
Dosta puta odem na blog, pogledam sta ima nonog kod as, ponekad ostavim komentar a ponekad ne. Jako smo se iznenadili za Rubena, strasno puno se promjeni, a Tony je prava ljepotica. Predlazem da se prije cujemo preko maila na bilo koju od 3 mail adrese koje imam. Svima puno puno pozdrava od Tokinovih

Anonymous said...

Nadhera! Niektore dni by som si priala, aby uz aj tu bolo leto. Ale na druhej strane, ked sme sa boli cez vianoce korculovat na jazere a potom lyzovat v tatrach, tak sme boli radi, ze je zima, zimne sporty su take uzasne!