25 Apr 2008

Anzac Day


25. apríl je na Novom zélande štátnym sviatkom, zvaným Anzac Day. ANZAC je skratkou pre austrálske a novozélandské ozbrojené jednotky, ktoré sa v roku 1915 vylodili pri polostrove Gallipoli. Boj sa odohrával medzi 87 tisíc Turkami a 44 tisíc spojeneckých vojakov, spomedzi ktorých bolo 2721 mladých novozélanďanov.
Prvá oslava Anzac Day sa zorganizovala hneď nasledujúci rok. Odvetdy sa všeličo zmenilo, ľudia po Novom Zélande a aj v zahraničí si pripomínajú toto výročie rôznym spôsobom. Vždy však ide o čestný vojensky pohreb a účastníci, ako aj ostatok obyvateľstva, nosia červený kvet makovice. Práve ona je symbolom vojnových hrdinov a obetí rôznych bojov.
# # #

Április 25-e itt az Anzac Day ünnepe. ANZAC az ausztrál és az újzélandi fegyveres erők napja. Az első világháborúban résztvevő 2721 kiwi katonára emlékeznek elsősorban, akik 1915ben partraszálltak Gallipolinál és a majdnem kétszeres túlerővel (87 ezer - 44 ezer) szemben nem sok esélyük volt, Új-zéland számára annak a jelképévé váltak, hogy bármilyen távol is vannak mindentől, az ő "szavuk" is számít. Ezt a napot 1916tól ünneplik, mindig és mindenhol másként, de a pipacs sosem hiányozhat - a háborús áldozatok szimbóluma.