25 Nov 2006

čo-to o univerzite - az egyetemről

V noci som dostala prekvapujúci mail. Došiel z Centra študijnej podpory (Student Learning Center) študentom Aucklandskej univerzity. Vítali ma ako registrovanú doktorandku a hneď mi doložili materiál a program školenia doktorandov na začiatku ich 3ročného programu. Ide o kurz s 10 stretnutiami, venovaný všetkému, čo vedca-začiatočníka môže zaujímať: písanie Research Proposal-u, rôzne finty pre najefektívnejšie používanie knižnice, možnosti počítača, o ktorých som ani nesnívala (napríklad automatické vytvorenie koncovej bibliografie v patričnej forme, a to "počas jazdy", zvaný Endnote), ako budovať svoj vzťah s vedúcim(i) práce a ako z toho čo najviac získať atď, atď. Samé také zručnosti pri výskume, o ktorých sme sa s babami v Blave naposledy hovorili. Pamätáte sa? Promptnosť a organizácia ma celkom nadchli, keďže sa s anglosaským systémom vzdelávania stretávam v podstate prvý krát.
Druhá vec, čo ma maximálne nadchíňa je knižnica (najmä bod "services"). Predstavte si viacposchodovú (obrovskú) budovu - už samotný fakt je podľa mňa úžasný! No a prosím bonbónik je to, že na piatom poschodí tejto budovy je study priestor iba pre študentov/pracovníkov s deťmi - so všetkým, čo si to vyžaduje: izba na hranie, zvlášť na pozeranie rozpávok, kuchynka, priestor na prebaľovanie a kojenie bábätok. Tak toto je podľa mňa viac, než pekné. Asi majú pravdu tí, ktorí nám ospevovali, nakoľko Nový Zéland podporuje mladé rodiny a mladú inteligenciu. Tu je jeden z dôkazov.
No ale ak to niekomu nestačí, môžeme sa mrknúť na rekreačné centrum univerzity. To je tiež niečo. Na 4 poschodiach (áno štyroch) ponúkajú všetko od výmyslu sveta. Okrem športu dávajú dietetické a nutričné rady, programy atď.
Tentokrát sa nebudem venovať kultúrnym a iným vymoženostiam, to snáď neskôr, resp. po vyskúšaní...

A minap végre kicsit felgyorsultak az események egyetem-ügyben. Már nem csak a szokásos levelezés folyik a teológiai kar posztgraduális képzéséért felelős úriemberrel, hanem derült égből villámcsapás, egyszercsak jött egy e-mail a diákok tanulását elősegítő központból (Student Learning Center - sajnos jobb fordítás most nem jut eszembe). Benne persze üdvözlet és gratuláció, valamint mindenféle info friss és kezdő kutatóknak szervezett programjukról. 10 találkozó alkalmával bevezetnek minket a kutatás minden csínyjába (hogy kell ezt írni?!): kezdve a könyvtárral, a számítógép lehető legefektívebb kihasználásán át, a kutatást felügyelő supervisorral való kapcsolat minden részletébe, a Research Proposal megírásába stb, stb. Hát pont ezek a dolgok hiányoznak nálunk sok helyen (ha egyáltalán valahol itt a környéken vannak). Szóval nagyon örülök ennek a lehetőségnek.
A másik örömteli felfedezés a központi egyetemi könyvtár (pl a "services" menüpont). Eme grandiózus építmény 5. emelete például kizárólag a családos hallgatók számára van kialakítva - játszószobával, videószobával, konyhával és pelenkázós helységgel. Hát mégis igazuk volt azoknak, akik azt állították, hogy Új-zéland nagyon támogatja a fiatal családokat. Na majd ezt is leteszteljük.
A mai utolsó állomásunk a rekreációs központ (szép fordításban :)), avagy a Recreation Center. Én nem jártam Magyarországon egyetemre, de ilyenről még senki nem mesélt. Érdemes rákukkantani, akit persze érdekel, mi mindent találhat a mozogni és egészségesen élni vágyó ezen a 4 emeleten (az aerobic minden formájától, boxon, csapatsportokon kívül pl falmászást és dietetikus tanácsadást is - ez csak egy kis válogatás volt.)
Íme egy kis ízelítő abból, ami kint vár, ha leteszteltem, ígérem, hogy kommentálni fogom. Mintahogy azt is, ami ma nem fért bele - kultúra és egyebek...

No comments: