28 Nov 2006

Hogyhogy Új-zéland?

Már többen kérdezték, így most végre leírom a rövidített verziót.

Szóval kacsingattunk mi már ÚZ felé egy ideje, de mivel turistaként Samir miatt komplikált volt (a horvátok vízumkötelesek), munkát meg a látatlanban ugye nem nagyon adnak (ott sem), így kezdtünk lemondani róla. Felmerült ugyan, hogy én jelentkezhetnék doktorira, de aztán ez vlahogy nem jött össze. Közben megszületett Ruben, és mi teljesen más dimenziókban kezdtünk gondolkozni, mígnem Húsvét körül egyszercsak belénkötlött a felismerés, hogy ebben az évben még talán sikerülne időre beadni az ösztöndíj kérelemet. És elkezdtük méhecskék módjára gyűjtőgetni a papírokat. Hát kb olyan volt az egész, mint a mézgyűjtés, mert a végső csomag pontosan 1,5 kg (!) volt a mérlegen. De hogy ne menjek elejébe...
Tehát hozzávalók az ÚZ állami ösztöndíjhoz (ez csak a PhD-re vonatkozik. aki másra jelentkezne, nézzen utána az Education New Zealand honlapján, minden egyetem és más intézmény, képzések stb.):
- IELTS legalább 6,5 (összegzett pontszám, de egyik sem lehet 6 alatt)
- a diplomák, bizonyítványok hiteles fordítása (középiskolától)
- ezeket elküldeni az USA-ba az ECE által hitelesíteni
- beszerezni 3 referenciát az egyetemtől, ahol végeztél
- írni egy esszét, mit is szeretnél kutatni
- kapcsolatba lépni az egyetemmel, hogy a masinéria el kezdjen dolgozni
- plusz fénykép, útlevél hitelesített másolata (persze csak a konzul által a jó).
És a legjobb az egészben, hogy mindez 6 példányban.

Az egyetemnek kb ugyanez kell, úgyhogy az már csak rgy újabb kör volt a betanult koreográfia szerint. A dolog pikantériája csak az, hogy mindez borzasztó időigényes, úgyhogy ha valaki esetleg kedvet kapott hozzá, időben kezdje el intézni. Minden évben júlis 15 a határidő és október elején értesítenek az eredményről (a várakozás talán a legrosszabb az egészben). Évente 40 ösztöndíjat osztanak ki, de ez 2007-től úgy tudom, 100-ra emelkedik. úgyhogy hajrá, jelentkezzetek, szerintem ez egy biztos út a kinti legális élethez (persze márha valaki ilyen beállítottságú.)

Hogy miért Új-zéland? Ott kaptunk lehetőséget és mivel ez egy gyönyörű ország, hasonló színvonalon lehet tanulni, mint bármely más angolszász országban és mindezt (a többivel ellentétben) még fizeti is a kinti állam, szerintem egy ilyen lehetőséget nem lehet kihagyni. A gyerekek pedig nemcsak hogy megtanulnak egy újabb nyelvet, de megismernek egy másik kultúrát is.

5 comments:

Anonymous said...

Sziasztok!

Bocsika a zargatasert, de nekem nem tiszta a kov.:
> - a diplomák, bizonyítványok hiteles fordítása (középiskolától)

Akkor a kozepiskolai dolgokat is le kell forditani vagy csak az az utaniakat?

Valaszt elore is koszi.

SaGaRuA said...

Szia
igen, a 4. evvegi es az erettsegi, plussz minden tovabbi diploma, bizonyitvany, vagy ami van. Mindet leforditani.
a johir, hogy az ECE szamara megfelel a te sajat forditasod is.
megnezted a new zealand educated-en, hogy van-e osztondij lehetoseged?
Udv
Gabi

Anonymous said...

Igazsag szerint, a tobb lehetoseg kozul meg nem valasztottam ki, hogy mi is legyen.
Amit regebben irtam, hogy itthon beiratkozom egy MSc kepzesre es azt valahogy atvaltom a Aucklandi egyetem-re, azt azert akartam/om, hogy kint megszerezzek egy MSc-es diplomat (mivel csak BSc-es van, Budapesti Muszaki Foiskola) es nem a kijutashoz kell.
De, ahhoz, hogy el tudjam kezdeni kint az iskolat, ahhoz a PR-nek is meg kellene lennie, kulonben horror aron tudnek beiratkozni.
A sulit meg part time vegeznem, mivel el kell majd tartanom a csaladot is.
Tehat a suli csak a jovonk miatt kell, de nem szukseges feltetel a kiutazasunkhoz.
Az osztondij sajnos nem nagyon erint, mivel max. 20 orat dolgozhatnek hivatalosan es full time kelene, hogy tanuljak. De, mint emlitettem a csaladot is el kellene tartanom mellette. Meg hat, oreg is vagyok ujra elkezdeni az egesznapos sulit.:)

Tehat biztos, hogy kimegyunk valahogy es mindenkeppen a PR megszerzese a legfobb cel, majd utana -, ha minden jol megy - beiratkozom egy Part Time MSc kepzesre aminek , akkor is nagy hasznat fogom venni, ha a vegen megis csak hazajovunk.

Haaat, egyelore ennyi...

SaGaRuA said...

hajrá ilap
remélem találkozunk odakint. Lesz kivel játszani a gyerekeknek. :))

Anonymous said...

Koszi es ugy legyen...