28 Oct 2007

Café church

Asi pred týždňom sme v našom zbore zorganizovali "cirkevnú kaviareň", teda café church. Vôbec som si to najskôr nevedela predstaviť, ako to bude prebiehať, ale môžem povedať, že ma to celé príjemne prekvapilo.



Takže pekne po poriadku. Pred akciou týždeň alebo dva sa rozdali pozvánky, ale tie sa tu nehádžu do schránok. Tu sa ľudia pozývajú osobne = kolegov, susedov, priateľov, rodičov kamarátov svojich detí a pod. V tú nedeľu tedav zhromku nie je klasický priebeh udalostí, ale miestnosť sa zariadi seriózne ako kaviareň, na stoloch obrusy, kvety, číslo stola, pri jednom stole na boku sú ukážky jedál, ktoré si ľudia objednávajú a sadnú si. Kde chcú, koho nepoznajú, atď. Jedlo, čo kiwiovia volajú "brunch", pretože je medzi raňajkamy (breakfast) a obedom (lunch), servirovali členovia mládeže a v kuchyni to pripravovali sestry zo zboru. O detí sa starali v dvoch skupinách, v podstate besiedka a jasličky. Iba ticho podotýkam, že naše deti ani náhodou sa nechcú zúčastniť detských akcií.

No nesedeli sme iba tak na sucho bez hudby. Podmaz sprostredkoval seriózny kresťanský hudobník spolu so svojou kapelou, pozostávajúcou z jedného člena. ten potom hral na basu, na klavír, čo stihol a čo sa kedy hodilo. Škoda, že neartikuloval dosť, prišli sme o väčšiu časť zvesti jeho pesničiek (čo v kresťanskej hudbe teda neni moc pozitívne a žiaduce). Náš kazateľ mal krátky úvod (či skôr lanárenie, hihi) k sérii, ktorú náš zbor práve začína: Purpose driven life (na Slovensku myslím si, že Život s jasným cieľom). Potom boli asi dva chválospevy v kombinácii hore uvedených hudobníkov, nášho kazateľa a pomocnej kazateľky (fotky nižšie). Ak by som to mala zhrnúť: bola to zaujímavá skúsenosť. Účasť predstavovala asi 125 ľudí (inak máme v nedeľu asi tak 30) . Dokonca prišli aj ľudia, ktorí okrem svojej svadby nikdy neboli v cirkvi, a teraz odišli s pozitívnym dojmom, že aj kresťania môžu byť normálni... :)



Organizácia bola vymakaná, bola to výborná evanjelizačná a community outreach príležitosť. Ostatne fotky najdete na našej picase (link v pravo v zozname).



2 comments:

Unknown said...

Takze idete na Purpose Driven Life? Tu v teologickych aj neteologickych kruhoch o tom prebieha diskusia. Viem, ze baptisti (ich predseda T. Kriska hlavne) to zacinaju vo velkom propagovat a T. Kriska chce podla toho organizovat cirkev. Niektori s tym nie su spokojni, lebo v tom vidia aj nebezpecenstva (napr. Pali Hanes a ostatni ucitelia KETM). Kaviarnicka vyzera pohodovo, dobry napad.

Gabi said...

ano, my robime iba domace skupinky podla PDL, takze je to skor tematicke urcenie, na co sa zbor teraz prave sustreduje.