20 Nov 2007

Bazen-medence

Ahogy azt már régebben írtam, egy általános iskola közvetlen szomszédai vagyunk. Ennek persze van jó oldala is, például Toni a szomszédba fog suliba járni, nem kell úttesten átkelnie stb, minden nap látjuk, mi mindent csinálnak a gyerekek (na jó, ez nem mindig olyan pozitív).

Tegnap hivatalosan is elkezdődött az úszási szezon. Nem mintha olyan ragyogó napsütés vagy hőség lenne, dehát a kivik már csak így szeretik. Szóval a kicsik nagyban lubicklnak nap mint nap, tanulják a helyes technikát, merthogy az úszás itt - ahogy egy szlogen mondja - életet menthet. Ahogy a gyerekedet megtanítod járni, beszélni, olvasni, olyan alapvető az is, hogy tudjon úszni.

Ako som to už písala dávnejšie, náš dom susedí so základnou školou. Samozrejme nie je to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale zato to má aj určité prednosti. Napríklad Toni už o pár mesiacov začína školu a nebude musieť ísť ďaleko, hlavne nie cez cestu, každý deň vidíme, čo tam ddecká robia (čo v podstate nie je vždy dobre).

Včera sa aj oficiálne začala sezóna plávania. Bazén je non-stop plný, striedajú sa triedy, a pikantéria veci je v tom, že je samozrejme otvorený. Ešte aj na jeseň v ňom plávali, dokonca tak, že učiteľka stála pod veľkým dáždnikom, v mikine, očividne jej nebolo teplo a decká chudáci kraulovali jak o život. To bude ale sranda s Tonikou. Tej sa tá myšlienka zatiaľ vôbec neľúbi... Ale samotná myšlienka plávania je super. Tu ho považujú za úplne podstatnú životnú zručnosť. Ak nevieš plávať, v podstate si v nebezpečenstve - ak spadneš do oceána, je po tebe.

Već smo pisali da živimo odmah do osnovne škole. Ima to i pozitivnu stranu. Toni će od sedmog mjeseca iduće godine (5 g.) ići u školu, pa sada vidimo, kako to bude (iako to nije baš uvijek pozitivno), neće morati ići preko ceste ili je nećemo morati voziti autom.

Novozelanđanini su po mnogim stvarima malo čudni za nas. Naprimjer jučer su počeli sezonu plivanja. Svaka škola ima otvoren bazen, pa plivaju svaki dan - bilo sunce ili kiša. To nam je malo nezgodno, ali morat ćemo se prilagoditi, iako Toni baš nije oduševljena (za sada) ... Inače to nije loše da djeca moraju znati plivati od malih nogu. Može im to spasiti i život.

1 comment:

Anonymous said...

Ako? Ze Toni uz o par mesiacov zacina skolu? Tam sa chodi do skoly uz v 5-tich rokoch? To plavanie by som brala aj ja. Len si nie som ista, ci by sa mi chcelo plavat v dazdi a zime :-) Mozno v neoprene by sa o tom dalo pouvazovat :-D