6 Nov 2007

Prodigy early childhood education centre

Danas je Toni krenula u novi vrtić - u Prodigy. Je to vrtić sa dosta malo djece, orientiran na raznolikost djece i njihove inteligencije. Kako i u drugim vrtićima na Novom Zelandu i tu djeca "diktiraju" šta se radi. U prethodnom vrtiću to značilo da su cijeli dan trčali i igrali se vani na dvorištu. Tu to znači da ako djeca pokaže interes u vezi s nečim, onda će tete orientirati ostale aktivnosti u sklopu s tom temom. Naprimjer jednog dana su razgovarali o roditeljima i pitali su ih, tko zna s čime sa bavi njihov tata. Nisu baš znali reći pa su planirati par puta pozvati nekog tatu da malo popriča o svom poslu. Ispalo je da među njima ima vozača hitne, doktora, farmaceuta, vatrogasca, policajca ... mjesecima su imali šta raditi.
Toni je bila oduševljena, i tete. Prvi dan je prošao bez problema, jedva čeka sutra. Mogu reć, da i ja...

Ma kezdett Toni az új oviban. Ez sokkal közelebb van, mint az egyetemi, ráadásul a programjuk is sokkal szimpatikusabb. Nincs egésznapos futkározás az udvaron. Itt ugyan választhat a gyerkőc, mit akar csinálni, de választani kell. Itt is, mint ahogy általában Új-zélandon, a gyerekek "határozzák meg" a programot, de míg az előző oviban ez az akár egésznapos futkározást jelentette, itt csak a téma erejéig meghatározó a gyerek affinitása. Nemrég például egy beszélgetés alkalmával kiderült, hogy a gyerekek nincsenek teljesen tisztában, mivel is foglalkoznak a szüleik. Így pár alkalommal gondolták, meghyvnak egy-egy szülőt. Végül pár hónapig tartott a széria, merthogy a gyerekeket annyira érdekelte a dolog (aztán jött a bogár téma). A szülők közt volt orvos, tűzoltó, mentős, rendőr ... volt nagy öröm.
Egyszóval Toni jól érezte magát első nap, és az óvónők is csak dicsérték. Alig várja a holnapot. Hát én is...

Dnes bola Toni prvý krát v novej škôlke, Prodigy. Trochu divný názov... No nič. Vybrali sme si ich preto, lebo sú relatívne blízko k nášmu domu, a majú veľmi dobrý program. Podobne ako v iných nz škôlkach, aj tu určujú program v podstate deti. Ale kým v našej starej škôlke to znamenalo, že môžu celý deň byť aj vonku a naháňať sa, tu to znamená výber medzi určitým počtom organizovaných aktivít. Nedávno napríklad pri jednom rozhovore vysvitlo, že deti v podstate ani nevedia, čím sa ich rodičia zaoberajú. Tak pozvali rodičov, aby predstavili svoje zamestnanie deťom. Nakoniec to trvalo mesiace, lebo medzi nimi sa našli policajt, lekár, lekárnik, hasič a pod. Takže kým deti prejavovali záujem, séria trvala. Potom prejavili záujem o chrobáky, takže prešli na túto tému.
Toni sa v škôlke páčilo, ledva čaká zajtrajšok. Môžem povedať, že aj ja...

6 comments:

teta Ana said...

lijepi pozdrav!
baš super da je Toni krenula opet u vrtić,jel to znači da će uskoro i Ruben?

Anonymous said...

hej!
i mi smo oduševljeni vrtićem...Alen svaki dan pokazuje nove crteže ,pjesmice...samo mu se nesviđaju grašak i grah!
jeli Toni znala šta je njen tata?
pusa svima

Anonymous said...

hej!
i mi smo oduševljeni vrtićem...Alen svaki dan pokazuje nove crteže ,pjesmice...samo mu se nesviđaju grašak i grah!
jeli Toni znala šta je njen tata?
pusa svima

Anonymous said...

Fajn, že sa vám zatiaľ páči nová škôlka. Toni nepovedala nič zaujímavé v troch jazykoch? Asi áno, iba nemáš čas to zapisovať, že:-) Potešilo info aj o café church a dovolila som si to dať do pripr.novembr.čísla, teda ak môžem.
Pozdravuje milena

Gabi said...

Da, Toni uziva u vrticu. Ruben jos ne ide, nije navrsio 2 godine.
Mislim, da Toni isto ne zna, sto njezin tata radi, ali tada jos nije isla u vrtic. To su mi samo pricale tete.

Milena, som rada, ze sa ti pacila myslienka cafe church. Bolo to dobre, a v zbore mame par rodin, co chodia odvtedy pravidelne. takze sa zda, ze je to dobra evanjelizacna prilezitost. Aspon tu. Treba to vyskusat. Ak ta zaujima viac informacii, mozem napisat obsirnejsie v maili.

Anonymous said...

Môžeš mailom, budem rada a mozem to uverejniť nabuduce v Ohni. Najviac by mi pomohla 1 fotka, nezmenšená, v povodnej veľkosti, napr. tí speváci, ale potrebujem to do zajtra, stvrtok, príp. piatok. Ak sa dá. Prepáč, že sa všetko točí okolo Ohniska,ale čo mám s ním robiť?! A získať príspevky z Nového Zélandu sa nepodarí každý deň...to iste chápeš:-)