26 Jun 2008

Westminster Christian School

Tak je to teda tu. Prvý skúšobný deň v škole máme za sebou.
Prišli sme tam s predstihom, takže sme si to tam trochu obhliadli (po prečítaní pravidiel už viem, že sa to nerobí). Keď detičky vošli, bolo to strašne milé. Hneď sa okolo nás zhúkli a vypitovali sa ako sa Toni volá, ukázali jej, kde bude sedieť, kde si má dávať veci a podobne. V triede pre začínajúcich (new entrants) - to sú deti, ktoré práve dosiahli vek 5 rokov - je momentálne asi sedem detí. Niektorí začali iba tento týždeň, jeden pred dvoma týždňami. Atmosféra je teda veľmi prijímajúca, deti si pomáhajú a povzbudzujú sa navzájom, veď aj oni sami tým pred chvíľou prechádzali. Takže sa Toni cítila super. Naučila sa nové písmeno, dostala aj "domácu úlohu", takú hru so slovíčkami. S učiteľkou sa lúčila ako keby patrila do rodiny, pusa, objatie a pod.
Doteraz najväčší problém v súvislosti so školou bola uniforma. Tak dnešným dňom je aj tento problém eliminovaný: keďže všetci deti v škole mali na sebe uniformu, Toni bola jediná v civile. Prišli sme domov a ona sama mi doniesla uniformu hovoriac "maminka, už sa mi to páči. nabudúce už idem v týchto šatách" :)
Musí však ešte počkať týždeň, a potom na ostro sa štvrťrok začne 21. júla.

# # #

Tegnap volt a nagy nap: első (fél)nap az iskolában. Toni már nagyon várta. Az egyenruhát persze nem volt hajlandó felvenni, de amúgy lelkes volt. Este alig tudott elaludni az izgalomtól.
Mikor megérkeztünk a suliba, megismerkedtünk az osztályteremmel. Van ott minden - minikönyvtár, írós-rajzolós rész asztalokkal, nagy szőnyeg mobil táblával a tanításhoz. Egyszóval enyhén eltér a hazai berendezéstől.
Ahogy sorra jöttek a gyerekek, akik kb nyolcan vannak összesen, érdeklődve vettek minket körül, záporoztak a kérdések és rögötn mindent megmutattak Toninak. Főleg a két kis kínai kofa: Monica és Allie. A gyerekek egyébként sorra jönnek betöltve az 5 évet, úgyhogy mindig töltődik az osztály és mindig van ki pátyolgassa az újakat. Toni ügyesen beilleszkedett, nem volt szégyenlős, pedig általában az, tanult egy új betűt, kapott "házi feladatot", minden jól ment.
Eddig az egyetlen problémánk az egyenruha volt. Mostmár ez sem gond. Mivel ő volt az egyedüli civil az iskolában, mostmár ő is hordani akarja a skótkockas, fehérblúzos rucit. Egy gonddal kevesebb - meg persze az állandó viták a reggeli készülődésnél is elmaradnak.
Legközelebb egy hét múlva megyünk még egy fél napra, aztán júli 21-től élesben.

2 comments:

Anonymous said...

No tak to som rada, že ju tak krásne prijali, až som dojatá! Tak nech sa jej darí! Srdečne Vás zdravím!!!millena

Anonymous said...

Szia Gabi!
Tokveletlenul talaltam az oldalatokra,nagyon szuper!
Fantasztikus,hogy harom nyelven kommunikalsz/az oldalon/ meg hogy veszed a faradtsagot ra.Persze igy gyakorlod is oket.Sajat tapasztalat,hogy gyakorlas nelkul kisse nehezkes elohozni oket.
Mi szlovakiai magyar csalad vagyunk,jelenleg angliaban elunk es dolgozunk,kisfiunkkal egyutt/o a suliban"dolgozik":)/Bamulatos,hogy ket ev alatt nullarol mar szinte anyanyelvi szinten beszeli az angolt..
Hat nagyon sok sikert es boldogsagot kivanok "odaatra"nektek!

Norbert