1 Jul 2007

Moje Zagorke i Zagorci

...nije za pohvalu, ali prijasnji prijevod Slovackog je bio moj prvi edit naseg bloga...izgleda da mi je krenulo...
Kod mene je 12:30 am, moji svi spavaju, na(u) usima su mi slusalice i pogodite koja pjesma.....nije "RAVNICA" vec "SUZA ZA ZAGORSKE BREGE".... nadam se, da nisam uvrijedio svoje Slavonce...(Ravnica je stalno u srcu, rakija u krvi, a suza u oku), a cemu uopce uvreda, ako je ima, pa sve je to nasa(moja) domovina. Imam nekoliko Zagorki i Zagoraca, koji su mi prirasli srcu(a Ankina bucnica, purica s mlincima itd. - nepcu....upravo sam razgovarao sa mojim "zagorcem" kumom(sto ti je zena to si i ti kume...rekao netko....egeszsegedre!)) i na koje me ova pjesma podsjeca(Ivek, Stef, Dudo, Franc...gemisti...uhhhhhhhhhh). Posebno mislim na nasu kumu, Sanja, zelim ti brz, bezbolan i potpun oporavak............i puno perja u dvoristu :-)))
Oni upuceniji i sa slicnim iskustvima(mislim na kumove Slavonce) znaju da me "puca" NOSTALGIJA. Proslo je vise od tri mjeseca, a ja nisam bio u svom Jelisavcu. To mi se jos nije dogodilo u ovih... skoro 13 godina, a proci ce jos mjeseci, dok budem hodao svojim sokakom.
Cudna je bolest, ta nostalgija. Ne postoji objasnjenje mehanizma, koji je pokrece. Ne postoji niti stvaranje otpornosti(imuniteta). Jednostavno...nema lijeka. Znam, iz iskustva, za par "analgetika", koji pomazu, ali imaju kratkotrajan ucinak. Za one koji nisu naviknuti, mogu imati teske posljedice(nuspojave) na centru za ravnotezu, probavni sustav i glavu(trajanje: dva do tri dana), kod tezih slucajeva i smanjenje sposobnosti govora, spojeno sa smanjenom sposobnoscu upravljanja bilo kojeg prometala sa motorom ili bez motora(trajanje: nekoliko sati prije spavanja). Ako koristite "analgetike" renomiranih i provjerenih proizvodjaca(mijesanje nije preporucljivo, osim u koktelu od strane profesionalca) nuspojave se eksponencijalno smanjuju i regeneracija organizma je brza. Preporucljivo je peroralno konzumiranje, po mogucnosti u drustvu blisk(kih)e Vam osob(a)e, slicnih ili jednakih tegoba.
Najucinkovitiji i najzdraviji lijek, cesto najteze dostupan u vrijeme pojave i trajanja nostalgije, je HUMOR. Na moju veliku radost, ima ga i ovdje "na kraju svijeta".
Mnogi, koji nas poznajete, mozda mislite, da smo se naviknuli na odvojenost od rodnog kraja, obitelji, prijatelja, od Vas...mnogi mozda upravo sada mislite...pa sami su si krivi, zasto su otisli, a sada plac(e)u...mozda sada ocekujete moj odgovor na ovakva i slicna pitanja...mozda ocekujete da cu promjeniti Vase misljenje(pozitivno ili negativno).....necete dobiti odgovor i necu pokusati mijenjati Vas...bez obzira sta mislili, ako nas zaista poznajete, onda znate da Vas volimo i da Vas nikada necemo zaboraviti.

SK

5 comments:

Anonymous said...

samire,dragi naš!
ja sam se i rasplakala i dobro nasmijala:)))
od prve riječi shvatila sam da si zadnji post ti napisao i odmah sam sve naglas pročitala tvom Starom:)))
i on te puno pozdravlja;)
mislimo mi na vas,često i puno,već je sve rečeno,vaša žrtva je velika i nadamo se vrijedna sve i svih muka i naravno da vrijeme čim brže prođe,okrenut ćemo nešto na ražnju kad se vratite;)

vaši kasaki

teta Ana said...

e da i da nebi bilo zabune,piši ti i češće,gabi svaka pohvala,vidi se da se trudi naći vremena i za blog
pogledaj si za par minuta email,biće nešto;)

suzie-croatia said...

NOSTALGIJA JE NEŠT KAJ PUCA PO SVIMA NAMA, NARAVNO DA PUCA I PO VAMA..(MOŽDA BAŠ POGOTOVO PO VAMA...) NEVJERUJEM DA SI NETKO MOŽE POMISLITI DA SI SI SAM KRIV ŠTO JE TAKO...SVI MI DOBRO ZNAMO DA NAM JE ŽIVOT SERVIRAN I DA OD NJEGA UZIMAMO KAKO I KOLIKO NAM DAJE... MI SMO JAKO PONOSNI NA VAS ŠTO STE IMALI HRABROSTI PRIHVATITI I TU PONUDU.. A KAJ SE TIČE JELISAVCA PROŠETAT ĆU SE PO SOKAKU I ZA TEBE SAMIRE, UDAHNUTI ONOG SLATKOG I ČISTOG ZRAKA, ODVOZITI JERAN ĐIR NA RINGIŠPILU (ZA ANTONIJU I RUBENA)A GABI ZA TEBE BUM SPILA JEDNU PIVICU..HE HE
BIT ĆE BOLJE...
POZDRAV

Anonymous said...

Micko, hladam dajaky pristroj aby som prekopal zem a spravil vytah HR-NZ :) a možeme pašovat lieky pre nostalgiu!

pozdravujem

Anonymous said...

Pozdrav novozelanđanima :) Nisam bio na blogu dugo jer zadnji puta nije bilo prijevoda pa se nisam mogao snaći :( Samire, mislim da ste napravili dobru stvar kad ste se uputili na onu stranu svijeta. Teških trenutaka ima gdje god da smo, a nostalgije će uvijek biti, za krajem u kojem smo dugo boravili ili ljudima s kojima smo prošli lijepa i ona druga manje dobra iskustva...
Da pređem na konkretno, koje novozelandsko vino mi mozes preporučiti ;)
Ne ne udavim ostale, čujemo se mailom

Dražen