29 Jun 2007

Wellington II

Egy újabb kép a parlamentről. Itt tartották a fogadást.
Ešte jedna fotka o parlamente. tu sme mali recepciu.
Još jedna o parlamentu, tu se odžavalo primanje.

Museum Te Papa

A Te Papa marae-je. A marae a maorik közösségi háza. Minden falunak, törzsnek van egy ilyen háza, nagyobb ünnepekkor ide tér vissza mindenki (házasságkötés, temetés). A Te Papa-beli azért ilyen flancos, mert a sokszínűsége az ország sokszínűségét jelképezi, és ezt a marae-t mindenféle alkalomra, mindenféle csoport számára készítették. Ha jól emlékszem, 18 hónap alatt készült el, különböző kevert csoportok keze által, nem a hagyományos faanyagból, hanem könnyen megdolgozhatóból.

Marae v múzeu Te Papa. Marae je spoločenský dom Maorov. Každé spoločenstvo, kmeň, dedina má takýto dom, kde sa stretávajú pri veľkých udalostiach (svadba, pohreb). Je to sväté miesto, kde sa modlia, rozprávajú sa so svojimi predkami a rozhodujú sa o dôležitých záležitostiach. Verzia v múzeu je nečakane pestrá, pretože symbolizuje pestrosť obyvateľov krajiny, ich životné príbehy. Celá miestnosť bola plná symboliky, o čom niekedy inokedy.

Marae u muzeju Te Papa. Marae je zajednička plemenska kuća. Svako pleme ili selo je ima. Sastaju se ovdje zbog velikih događaja - svadba, pogreb. To je sveto mjesto za molitvu, raspravljaju sa svojim pretcima i donose odluke o važnim stvarima. Ova marae je neobično šarena, jer simbolizira šarolikost nacija na Novom Zelandu i njihove sudbine.


Toto je tradičný marae. V strede hore je hlava spoločného predka Maorov. Dom symbolizuje ľudské telo, ktoré má v Polinézii zvláštne postavenie a význam. Takže hlava je v strede hore, strecha predstavuje ruky, kolmé bočné stĺpy nohy. Niečo v zmysle chlapa, ktorý zaujal bojovú polohu pri tanci haka. Aj vnútro domu je v znamení tela, nosná konštrukcia (biela, ale vo vnútri bola tak tma, že som nemohla fotiť) predstavuje chrbticu a na bokoch rebrá.

Ovo je tradicional(na)an marae. U sredini gore je glava zajednickog predka Maora. Dom simbolizira ljudsko tijelo, koje u Polineziji ima poseban status i znacenje. Glava je u sredini gore, krov predstavlja ruke, okomiti stupovi noge. Predstavlja musko tijelo, spremno za borbu, prilikom izvodjenja bojnog plesa haka. Unutrasnjost je isto u znaku tijela, nosna konstrukcija(bijela, ali bilo je jako mracno i nisam mogla slikati) predstavlja kraljesnicu(kicmu) a na bokovima su rebra.

Ez egy hagyományos marae. A ház szerkezete egy emberi testet ábrázol (aminek a polinéz hitvilágban nagyon fontos jelentése és helye van). Fent középen látható a fej (a maorik közös őse), a tető a széttárt karokat, az oldaloszlopok pedig a lábakat. Úgy kell elképzelni, mint a hakát táncoló harcost (a vezetőnk ezt szemléltette is, de nem sikerült lencsevégre kapni). A marae belseje folytatja ezt a szimbolikát, a főgerenda a gerinc, az oldalgerendák pedig a bordák. Ezek őrtelem szerűen fehérek, míg a ház többi része vörös (hús).




Nie, toto nie je prototyp yachty, s ktorým Novozélanďania vyhrvajú American Cup. Toto je prototyp katamaránu, na ktorom sem pôvodne pricestovali. Často si ľudia myslia, že na ostrovy priveslovali na kanoe, ale presť na nich Pacifikom by bolo nemožné. Takže podľa tradičných postupov vyrobili tento dopravný prostriedok, a vydali sa s ním na cestu, aby vyskúšali, či je vôbec možné takto (a tradičnými navigačnými technikami) precestovať Tichý oceán. A možné to je. (Ibaže cestou sa nejako zrazili s plávajúcim kontajnerom a škoda sa musela napraviť na nejakom ostrove. Takže ich v médich dosť zhodili, ževraj potrebovali pomoc modernej techniky a iné nezmysly...)

Ne, ovo nije prototip jahte(Zubakove) sa kojom Novozelandjani pobjedjuju, vec godinama, American Cup. Ovo je prototip katamarana, na kojem su prvi doseljenici doplovili do NZ. Cesto ljudi misle, da su doplovili veslajuci u kanuima, ali "preveslati" Pacifik bi bilo nemoguce. Tradicionalnim nacinom su sagradili ovakvo plovilo i krenuli na pokusnu plovidbu. Koristeci se tradicionalnim navigacijskim tehnikama(ne GPS-om), pokusali su preploviti Tihi ocean - uspjeli su!!! Putem su se sudarili sa nekakvim kontejnerom(priznajem, nisam znao da je ovakva "guzva" na oceanu...mozda je to bio nuklearni otpad...ili spajz sa bivse ruske stanice MIR... ;-)...al cu dobiti od Gabi , kada ovo bude procitala...), kvar je bio otklonjen na nekom otoku. Mediji su ih potpuno "diskvalificirali", jer su navodno trebali pomoc moderne tehnike. (besmisleno, mislim da u to vrijeme nije bilo niti Krskog, a ni MIR-a...bili su to VIKINZI JUZNOG MORA)

Íme a hajó (katamarán) amilyennel a Maorik állítólag idáig hajóztak (mert ez egy hajós nép volt, amivel egybecseng mostani általános sikerük az American Cup-on). Sokan gondolják, hogy idáig kenuztak, ami ugye nem túl kivitelezhető a nyílt óceánon. Tehát gondoltak egyet, elkészítették ezt a replikát és a hagyományos navigációs módszerekkel átutazták a Csendes-óceánt bebizonyítandó az elméletüket. Az út abszolút siker lett volna, ha össze nem ütköznek egy konténerrel (ami az ősök esetében ugye nemigen történhetett meg) és a hajó bizony mentésre, javításra szorult. Nagy port vertek miatta, hogy lám, a modern technika mégis be kellett segítsen. (dehát a média márcsak ilyen...)

3 comments:

Anonymous said...

[quote];-)...al cu dobiti od Gabi , kada ovo bude procitala...), [/quote]
:)))
dobar!

SaGaRuA said...

:D
da. samo se pitam, sta bi htio dobiti...
:D

Anonymous said...

Tešila som sa na fotky z Wellingtonu! Pekné...My sme mali minulý týždeň zaberák, anglický tábor s tímom z partnerského zboru...(Neviem či poznáš Peggy Paff, ďalej tu bol jej synovec Jack a ďalší veselí ľudia. Spolu 10. Najviac som rozumela Peggy, iným som občas iba prikyvovala:-)Ale bolo dobre!Pááá.